Snart sänker sig Textivalhelgens skimmer över Göteborg och vi vill ge er chansen att lära känna våra utställare. Kanske vill ni förbereda både pratsamhet, plånbok och sinne inför 26 mars och mässan i Lagerhuset. Här kommer därför en kort beskrivning och länk till de aktörer som ställer ut på Textival 2011.

4 ARK – en arkitekturtidskrift som tror på en arkitektur som tar färg av en uppsjö perspektiv, motstridiga idéer och som inte förnekar att den är en del av ett större sammanhang.

A Shoal of Mackerel – An independent non-profitable publishing house, specializing in small editions, run by artists for artists.

Aage Förlag – Ett oberoende microförlag som ger ut enstaka titlar i den takt tiden tillåter, och när värdefulla berättelser dyker upp

ABF -Sveriges största studieförbund som finns i alla landets kommuner och erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar, seminarier och kulturarrangemang.

Alhambra – Förlaget belyser särskilt den arabiska litteraturens höjdpunkter under medeltiden och den roll denna litteratur har spelat för det nya Europas framväxt.

B4Press Ett print on demand-förlag som möjliggör författardrömmar genom att bryta maktförhållanden och låta författare bestämma själva.

Bokkafé Vulgo – Queerfeministiskt Antirasistiskt Anarkistiskt Veganskt Bokkafé i Göteborg som öppnar på Nordhemsgatan 49 den 11:e februari.

Bokskåpet – Barn- & ungdomsbokhandel som ordnar gott om fina vernissager, läsningar och arrangemang. Under Textival är de en av arrangörerna till programmet för de yngre.

Brända böcker -Förlag som under några år gett ut ungersk litteratur på svenska, företrädesvis klassisk lyrik men även ett par barnböcker.

C’est Bon Kultur -Ger ut tidskriften C’est Bon Anthology och utgör, tillsammans med Seriefrämjandet, Seriestudion och Kulturskolan, en samlingsplats för tecknade serier i Malmö: Seriecenter.

Celanders Förlag – Arbetar för att ge spridning åt texter som belyser frågor och områden vilka rapporteras sällan, felaktigt eller inte alls genom fördjupad analys och nyskapande litteratur.

Charlie by Kabusa – Ett förlag som fattat att världen och samhället förändrats och förändras. Ger ut skön- och facklitteratur med fokus på queer, hbt och genus.

Daidalos – Bokförlaget som presenterar såväl klassiska texter som viktiga bidrag till vår tids tänkande i utgivning inom filosofi och samhällsvetenskap, historia, pedagogik och litteraturvetenskap.

ETC – ETC förlag har gjort tidningar sedana snart 35 år, förut låg fokus på magasin, sedan 2007 ges en nyhetstidning ut. Varje fredag, för hela landet, med avslöjanden, debatt, kultur.

Felis förlag – Nystartat förlag som ger ut barnböcker från Centraleuropa i svensk översättning. Hittills har Jacob och Wilhelm Grimm: Rapunzel, Boglárka Paulovkin: Räven och Musen letar ny lya och Katalin Szegedi: Lenka getts ut.

Fronesis – Samtidens skeenden och kontroverser är sällan omedelbart genomskådliga. Därför måste samhällsteori få ta tid och plats. Fronesis går på djupet med samtidens brännande frågor.

Ful_ – Queerfeministisk kulturtidskrift med fokus på analys och utmanande konst och kultur. Fick priset Årets Kulturtidskrift 2010 och ger även ut Fulradio.

Författarcentrum Väst – Ideell förening för författare, vars syfte är att sprida litteraturen i samhället och öka kontakten mellan författare och läsare genom organisationerna Norr, Syd, Väst och Öst.

Galago – Ett av Sveriges ledande förlag för alternativa serier och namnet på en antologi i bokform som innehåller serier från hela världen, illustrerade noveller och diverse infall.

Gasspedal – Skandinaviskt mikroförlag som ger ut den flerspråkiga litteraturserien Biblioteket Gasspedal och Grønn Kylling – ”tekst-rhizom, en fanzine for litterære forflytninger”

Glänta – Rör sig mellan litteratur, filosofi, politik, konst – gärna allt samtidigt. Tidskriften kan handla om natur, sport, droger, censur, felande länkar. Förlaget verkar i samma anda.

Göteborgs Fria Tidning -mediekooperativ för alla som tröttnat på de stora mediebolagens ensidiga verklighetsbeskrivning. Med små resurser och stort engagemang styrs GFT utan vinstintresse med fast fokus på: miljö, djurrätt, jämställdhet, demokrati och frihet, global och lokal fördelning, fred och mångkulturella frågor.

Hurricane Publishing – Dedicated to promotion and publishing of extraordinary, odd and exclusive books on art, poetry, design and children literature.

Irrlicht – Ett oberoende skivbolag/bokförlag utan vinstintresse. Ambitionen är att ge ut framtida såväl som existerande moderna svenska mästerverk i mindre limiterade upplagor med huvudsakligt fokus på vinyl och papper.

Jarko – Göteborgsbaserat zine som ges ut i små upplagor – ofta handgjorda, ibland professionellt tryckta. Fokus ligger på unga nutida konstnärer som arbetar med bild som kommunikation. Detta år Ansvarar Jarko för en fanzinedistro på Textival. Ett stort urval av papperspublikationer gjorda med sann hängivelse kommer finnas på plats.

Kabusa böcker – Västsveriges största allmänutgivande förlag som ger ut såväl svensk som översatt skönlitteratur för vuxna och barn, deckare, fack- och presentböcker.

Kolik – förlag som ger ut grafiska romaner, humorserier, feministisk erotik, faktaserier och skräck. Allt under parollen intelligent underhållning.

Kulturchock – projektet som syftar till att förbättra distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter. För att fler ska få upptäcka mer!

Lyrikvännen – Sveriges största tidskrift för poesi, där tradition och förnyelse samsats i mer än femtio år. Här möts debutanter och giganter från Sverige och världen.

Migra Grafiska AB/Migra Förlag – Tidnings- och bokproduktion på uppdrag åt olika kunder samt bokutgivning av i första hand livsberättelser.

Oppenheim förlag -Med ambition att ge ut författare och texter som berör och väcker nyfikenhet, oavsett genre.

Ord & Bild – En tidskrift som ägnar sig åt litteratur, samhälle, politik, filosofi och fotografi, där texter av olika arter korskopplas med
varandra.

Ordbilder – Kontrakterar och publicerar intressanta verk, såväl serier och romaner som journalistiskt material, för läsare från äldre barn till ungdomar och vuxna.

Paletten – Sveriges äldsta konsttidskrift som vänder sig till alla med ett specialintresse för konst. Konsten är det centrala och Paletten har för avsikt att alltid involvera och engagera konstnärer i samarbete med de olika numren.

Ponton -Litterär tidskrift av och för unga som utkommer med fyra nummer varje år. För att bli publicerad i ponton måste du vara mellan 14 och 21 år gammal. För att läsa ponton får du vara precis hur ung eller gammal som helst.

Positiv Förlag – I Dalarna finns Positiv förlag som bland annat ger ut en tidning för barn som fått mycket högt betyg. Tidningen Tivoli är fullmatad med nyproducerade svenska serier, fantastiska bilder, fantasifulla berättelser, kluriga pyssel och finurlig fakta. De har även gett ut Loranga Masarin och Dartanjang i serieform.

Rikets sal – I en tid av mörker och själslig torka reser sej riketssal.se som en krycka att luta sej mot. Träd in i templet, tag nattvarden och skratta. Riketssal.se erbjuder snabba lösningar på stora problem.

Rosenlarv – Feministiskt förlag som räddar böcker de vill läsa ur glömska och biblioteksmagasin. De upptäcker storheter du inte trodde fanns och återutger böcker som borde ha blivit klassiker.

Ruth Felldin – Läkare, konstnär, skulptör och författare med stundens ingivelse som styrande och färger, ofta ljusa eller kraftfulla, som det centrala i skapandet. Ruth skriver främst deckare.

Subaltern – tidskrift som inte bryter med sitt dunkla förflutna, eller påstår sig funnit en slutgiltig form. Nothing is constant but change. Subaltern hoppas efter bästa förmåga fortsätta mura på en mångschatterad plattform för en motståndets och hänförelsens estetik.

Syndikalistiskt forum – I Folkets Hus vid Järntorget håller de till och presenterar böcker och tidskrifter om syndikalism, kommunism och anarki.

Thorén & Lindskog – Nystartat förlag som har för avsikt att översätta och ge ut roliga, tragiska, spännande, vansinniga och fantastiska berättelser från Tyskland, Österrike och Schweiz vilka aldrig nått Sverige.

Trombone – Har som målsättning att trampa nya litterära stigar, att ger ut nyskapande och klassisk litteratur i en osalig blandning. Trombone räds inte korta experimentella manus.

Utflukt – Norsk idealistisk tidskrift med en bred orientering mot kultur, litteratur och samhällsfrågor. Redaktionen består uteslutande av kvinnor, och feministiska perspektiv tas ofta upp. Skribenter, illustratörer och läsare är av bägge kön, och texterna uppträder i många olika former.

Vagant – ”ny litteratur, begeistrede presentasjoner, kritiske bemerkninger, filosofiske sideblikk og dyptpløyende analyser. Vi publiserer essays, oversettelser, anmeldelser, intervjuer og alle former for skjønnlitteratur”

Vertigo – Presenterar texter på avgrundens rand för läsare som inte önskar vända bort ansiktet från vår tids katastrof. Yrsel och illamående, hänförelse och uppenbarelse, poesi och kritik där ordningen och spektaklet trasas sönder

Vombat – Litet förlag som med queerfeministisk grund tänker stort. Tanken är att visa olika aspekter av barn och ungdomars liv utan att det som bryter mot normen ses som avvikande.

Världens Ende – Kreativ sammanslutning av konstnärer och vänner med seriekonsten som ett av de viktigare inslagen i verksamheten. Kollektivet står för det kollektiva och komplexa i en tid präglad av individualism och karriärism.