Tack för att ni kom!

Textival litteraturfestival 2011 är förbi, men för den nostalgiske, för den som vill gräma sig över vad som missades eller för den som vill se vad det var en upplevde egentligen så finns tiderna för dagen och korta presentationer av det mesta här nedan. Resten av året kommer vi att göra utflykter och arrangemang inom och utanför de litterära ramarna. Vi hörs om det.

Här vill vi å det varmaste tacka den eminenta Katarina Gren för illustrationen ur vilken lika eminenta OCH-studio skapat formen för Textival 2011. Tack!

Se mer om och av Katarina här & OCH-studio här

 

Med glädje och stolthet presenterar vi programmet för Textival 2011!

Först en snabb tidplan och en regelrätt uppradning av de flesta programpunkters triggande titlar och efter det lite mer om allt.

Fredag 25 mars klockan 9.30-23
Linnéstadens bibliotek, Bokskåpet, Bezdomny
Små förlag och stora texter INSTÄLLT / Från fabler till manga / Politikens behov av politisk teori / Vernissage x 2

Lördag 26 mars klockan 11-midnatt
Pustervik Lagerhuset, Linnéstadens bibliotek, Bokskåpet, Bezdomny, Butik Kubik, Two Little Birds
Texten på Internet / Från platsen där jag talar / Bildningskomplexet / Icketraditionella format / Självklara texter? / Kalle Brolin och SQUID / Författarbikt / Barnens Textival / Josefin Hinders / Kristin Bergman / Kristin Lidström / SQUID / Ljudbok 4.0 / Julie Fournier Lévesque / Therese Johansson / Vad är en serie / En bra dikt? / Älska och förakta broderitraditionen / Text för kafé och fåglar / Skrivlekar med Göteborg leker / Sluten Tillställning

Söndag 27 mars klockan 15.30-17
Atalante
Translating borderline och Asylum Piece

Små förlag och stora texter
9.30-14.30 – Rosenlundsgatan 4
Med: Kristofer Flensmarck/poet, Sara Olausson/serieskapare, Johanna Daehli/Sekwa förlag, Kerstin Aronsson/Charlie by Kabusa, Svante Weyler/Weyler förlag
Samtalsledare: Sabina Ostermark, Stina Nilsson, Helena Fagertun
I samarbete med Kultur i Väst. Det är med sorg i hjärtat som vi på just denna programpunkt måste säga: INSTÄLLT

Från fabler till manga – om nytänkande bilderböcker, vanliga motiv och trender i barn- och ungdomslitteratur.
15-16.30 – Linnéstadens bibliotek
Med: Ann Boglind/universitetslektor i svenskämnets didaktik, Anna Nordenstam/docent i litteraturvetenskap

Politikens behov av politisk teori – om saknaden efter teori, bortom tabloidbudskap om slipsfärg och musikpreferenser. I Samarbete med Fronesis.
17.30-19 – Linnéstadens bibliotek
Med: Ali Esbati/Manifest Norge/fd. ordförande i Ung vänster, Anna Hellgren/kulturjournalist/fd. redaktör för den feministiska tidskriften Bang
Samtalsledare: Olav Fumarola Unsgaard/ordförande i tidskriftsföreningen Fronesis

Vernissage – Sara Olausson/ Loranga, Masarin och Dartanjang
17-19 – Bokskåpet

Vernissage – Ljudbok 4.0, Julie Fournier Levesque, SQUID och Therese Johansson
18.30-22 – Bezdomny – Utställningen har öppet fredag-söndag

Texten på Internet – om dagens digitala skrivpraktiker, överföringen från tryck till hypertext och hypertext till tryck och om den digitala litterära textens status som kulturarv
Pustervik Lagerhuset
Med: Helena Eitrem/förläggare för Eitrem förlag, Audun Lindholm/redaktör för tidskriften Vagant, Sigrid Nurbo/journalist, författare och i redaktionen för nättidskriften Ett lysande namn, Julia Pennlert/doktorand i litteraturvetenskap vid Umeå universitet
Samtalsledare: Johannes Björk

Från platsen där jag talar – om skrivande och språk, om läsande och liv, om osäkerhet och säkerhet, om det som är allt.
Pustervik Lagerhuset
Med: Björn Kohlström/gymnasielärare i svenska och engelska, driver bloggen Bernur och Ulrika Nielsen/författare

Bildningskomplexet – en pamflett och installation om bildning, makt, okunskap och känslan av att inte förstå.
Pustervik Lagerhuset
Med: Maja Andreasson/initiativtagare Bildningskomplexet och gäster

Icketraditionella format – om Gasspedal Animert, en mötesplats mellan litteratur och animerad grafik.
Pustervik Lagerhuset
Med: Kristian Pedersen (no)/animatör och Audun Lindholm (no)/redaktör Gasspedal forlag

Självklara texter? – om feminism och litteratur, återutgivning av böcker som borde vara klassiker och bortglömda författarskap
Pustervik Lagerhuset
Med: Tove Leffler/radiojournalist och författare, Moa Holmqvist/Rosenlarv förlag och Hanna Hellzén Cramér/Rosenlarv förlag

Kalle Brolin och SQUID – om textarkiv, videoinstallationer, frambesvärjande fiktion och livets imitation av konsten.
Bezdomny
Med: Kalle Brolin/konstnär och skribent, Katja Aglert/konstnär och initiativtagare SQUID

Författarbikt – en reaktion på läsningar där fokus är lågt, ljudnivån från omgivningen hög och där mötet mellan författare och lyssnare går förlorat. Fokus ligger på innehåll framför storlek.
Butik Kubik
Med: Nasim Aghili/dramatiker, regissör och chefredaktör för den queerfeministiska tidskriften Ful, Carin Franzén/docent i litteraturvetenskap och redaktionsmedlem för kulturtidskrifterna Aiolos och Divan, Malte Persson/författare och litteraturkritiker, Johannes Samuelsson/bildkonstnär och essäist, Linda Spåman/konstnär och illustratör


Kopplingarna mellan konst och text är många och det är en ständigt växande utforskningsområde. I år presenterar vi bland annat ett utsnitt ur en bok visualiserat som ett helt rum, ett ordboksepos och ett klädesplagg som fått sin tillkomst ur inspiration från en grafisk novell av Joanna Hellgren.

Josefin Hinders – Fula Edith
Pustervik Lagerhuset

Kristin Bergman – Textilt berättande
Pustervik Lagerhuset

Kristin Lidström – Ordboksepos
Pustervik Lagerhuset

SQUID – textarkiv
Bezdomny

Ljudbok 4.0 med inlästa verk av: Nasim Aghili, Kristofer Flensmarck, Viktor Johansson, Tove Leffler, Erlend O. Nødtvedt (no), Rosenlarv/Kinesisk utflykt, David Vikgren, Hanna Wikman
Bezdomny

Julie Fournier Lévesque (kan)
Bezdomny

Therese Johansson – Texten
Bezdomny


Det som är unikt till sin form, som vare sig kan sorteras under samtal eller seminarium.

Vad är en serie med Joanna Hellgren – workshop och samtal där serieberättande är i fokus genom såväl seriestafett och att rita en dröm som diskussion kring seriens olika identieter.
Pustervik Lagerhuset
Med: Joanna Hellgren, illustratör och serieskapare

En bra dikt? – workshop som diskuterar kvalitetsbegreppet i relation till poesins egenskaper och utrymmen.
Pustervik Lagerhuset
Med: Julia Pennlert, doktorand i litteraturvetenskap vid Umeå universitet

Älska och förakta broderitraditionen – utifrån Geriljabroderins budord, med konflikt och kontrast, uppror mot traditionellt handarbetshegemoni och mönsterundvikande.
Pustervik Lagerhuset
Med: Astrid Loraas/grafisk designer och geriljaledare, Mai Lindberg/grafisk designer och geriljabroderist

SQUID – samtal baserat på arbetet med ett internetbaserat textarkiv och ett interaktivt undersökande av detsamma.
Bezdomny

Text för kafé och fåglar
Med: Odin Nordhagen/poet med bakgrund inom elektronisk musik och opera och Emelia Claesson/feministisk aktivist med vurm för de gamla stora texterna.
Two little birds

Skrivlekar med Göteborg leker – workshop där unga och äldre möts i olika typer av lekar: uppvärmningslekar, barnlekar, ringlekar, språkliga lekar, skrivlekar och olika improviserade övningar.
Linnéstadens bibliotek

Sluten Tillställning
Pustervik Lagerhuset
För de som köpt festivalpass eller blivit medlemmar i Textivals förening finns en afton att se fram mot i mässlokalen. Utställare, medverkande, författare och besökare fortsätter det litterära temat ända till midnatt. Vi firar Earth Hour med strömlös underhållning med levande ljus. Poeten Henning H. Bergsvåg ger en performativ iscensättning med sin egen poetiska position som måltavla. Ann-Charlotte Rugfelt Ferm uppträder. Med mera. Vårt kvällsprogram, och svensk utskänkningslag, kräver att du köpt ett festivalpass innan klockan 16.00 den 26 mars och vi släpper ej in någon i dörren utan att namn finns registrerat.


Textivals barnfokus utgår alltid från barns medskapande, deras eget berättande. Liksom förra året har Textival god hjälp av Bokskåpet som medskapare av denna del av programmet, och hos dem kan man få tips på litteratur från ett stort urval förlag. Vi utvecklar även formen för interaktiva läsningar och lyssningar.

Interaktiv läsning
Linnéstadens bibliotek
Med utgångspunkt i Barbro Lindgrens Loranga, Masarin och Dartanjang och Eva Bergströms Snurran och fjärrkontrollen ger konstnären Richard Dore interaktiva läsningar. Barnen deltar i läsningen med hjälp av kritor, färg och papper samt genom samtal, skulpturer och egna illustrationer.

Ur Loranga, Masarin och Dartanjang. En workshop med Sara Olausson och Camilla Nyman där ens inre serieskapare undersöks utifrån den nyutgivna grafiska novellen baserad på Barbro Lindgrens klassiker.
Bokskåpet

Translating borderline och Asylum Piece
Atalante
Textivalhelgen avslutas på Atalante där Henriette Pedersens dansföreställning Animal Magnetism (biljetter här), som är en hyllning till hysterikor genom tiderna, visas. ”De som spelar hysteri hjälper inte bara till att sprida syndromet, de väljer hysterin som uttryck också!”
Textival genomför i anslutning till föreställningen Text för plats. Anja Høvik Strømsted läser diktsviten Translating borderline. Vidare läser Helena Eriksson och Helena Fagertun ur sin opublicerade översättning av Anna Kavans Asylum Piece. ”Om man bara visste för vad och av vem man blev anklagad, när, var och enligt vilka lagar man skulle dömas, skulle det finnas en möjlighet att systematiskt förbereda sitt försvar och ta itu med saker på ett förnuftigt sätt.”