”Vår vision är att det ska bli en dag som hyllar boken och människor som älskar böcker…En dag då man tar med sig en bok när man går hemifrån, och kommer hem med en annan.”

På ett hostel jag bodde på en gång, tror det var i Warszawa eller Poznan möjligtvis, fanns en stor bokhylla. På en lapp stod det sharing is caring och andra snällt uppmanande ord. En bokbytarbokhylla – gott tänkte jag och läste snabbt ut den medhavda boken (något med Erlend Loe eller Mirja Unge skulle jag tro) och bytte den mot en fransk bilderbok som jag medvetet glömde på tåget nån vecka senare. Jag vet att jag vid den där bokhyllan tänkte på alla saker som jag ville bli av med och önskade både byxbytarhörn och matbytarlåda. Hur härligt oåterkalleligt det kändes att få lämna något, ta något annat och sen åka ifrån stan med vetskapen om att inte återvända på ett bra tag. Det var en fin känsla kring hur berättelsen kunde få sig en ny resa, och att det stod utanför min inblandning – att jag lämnat boken där och aldrig skulle kunna följa upp vart den tog vägen, et cetera. Nu har vi ju gott om bytestillställningar; klädbytarevents i protest mot konsumtionens negativa verkningar, lägenhetsbyten där den nyblivet hjärtekrossade byter hem med de nyförälskade, försök till livsstilsbyten i form av självhjälpskurser och terapisessioner. Häromsistens pratades det om att det vore gott för somliga att byta jobb med varann ibland. Och så vidare. Och jag tycker att byten är fina grejer, om vi så behöver det organiserat någonstans ifrån att slippa harva omkring i vårt eget träck av tankar och ting. För inte behöver vi bokbytardagar egentligen, med pockets som kostar mindre än en kaffe med bulle och välfyllda bibliotek som fortfarande är gratis – låt oss enas om att det handlar om något annat, kanske större, än det. (Tänk det lite småinspirerande tramset och tankeviktiga i ”leksaksbil mot en rostig skruv, rostig skruv mot en cyckelpump, cyckelpump mot en morakniv, morakniv mot en basfiol, basfiol mot en yllefilt, yllefilt mot en pappershatt, pappershatt mot en fingerborg, fingerborg mot en gul ballong…”)

Nåväl, i morgon, den 19 maj, är det alltså Stora Bokbytardagen – ett initiativ som nu firar tre år och bjuder på en ganska välfylld sverigekarta med organiserade bokbyten. Fint där att två betydelser av byte – ersättning, skifte, utväxling såväl som fångst, villebråd, fynd – får rum under samma handling.

Jag kommer antagligen inte att cykla morgondagen runt med en bok under armen men jag tar nog med mig ett par extra pärlor i väskan att byta när tillfälle ges – för det är fint det där, att ha en uppenbart efterlängtad ursäkt för att få prata om läsvärdheter en stund.

Ps. det hela finns såklart också på facebook.

Annonser