Det är fjärde gången nu, som vi sätter samman vår Ljudbok. En gemensam lyssningsupplevelse, ett slags litterär installation med inlästa verk av författare som förtjänar att lyssnas till. Genom att simultanlyssna på samma texter i gemensam avskildhet ges möjlighet till reflektion och diskussion. Ljudboken låter även texter få ny form och ackompanjemang då många av de deltagande författarna väljer att arbeta med alternativa former för inläsning.

I Ljudbok 4.0 medverkar Nasim Aghili, Kristofer Flensmarck, Viktor Johansson, Tove Leffler, Erlend O. Nødtvedt, Rosenlarv/Kinesisk utflykt, David Vikgren & Hanna Wikman och imorgon fredag är det vernissage på Bezdomny. Där tar också Julie Fournier Lévesque, SQUID och Therese Johansson plats, läs mer om dem här nedan! Utställningen hänger även lördag 26 mars 11-19 och söndag 27 mars 12-16.

Julie Fournier Lévesque kommer från Québec, Kanada och har franska som modersmål. Hon har en kandidatexamen i Fri Konst från Concordiauniversitetet i Montréal och går idag masterprogrammet på Valand. Fournier Lévesques konst reflekterar hennes upplevelser av att vara i olika sociolingvistiska sammanhang och ställer universella frågor om språk, kultur och översättning dem emellan. Hennes erfarenhet av att samtidigt tillhöra en språklig minoritet och majoritet driver henne att försöka besvara dessa frågor om personlig och kulturell identitet.

Utställningen Texten av Therese Johansson undersöker textens och ordets egenskaper bortom språklig förståelse. Vad blir kvar av ett brev när vi censurerat bort alla adjektiv, eller när bindeorden får stå för sig själva? Hur frustrerande är det att skriva snabbt på en whiteboard om man är vänsterhänt och hur ser egentligen en läsande människa ut? Kom och komponera dadaistisk poesi genom att plocka ord ur den magiska hatten, betrakta märkliga wikipediakalligram. Här bjuds på palindrom, anagram, stenografi och lite naket.

Sedan 2005 är SQUID ett ständigt växande internetbaserat arkiv. Det utgörs av texter skrivna av kulturutövare verksamma inom olika discipliner från skilda delar av världen. SQUID är också en plattform för publika arrangemang. Under Textival kommer en nyskriven text av konstnären Kalle Brolin att släppas. SQUIDs textarkiv kommer att finnas tillgängligt i fysisk form på Textival och besökare kan även söka i internetarkivet och skriva ut och ta med sina egna favorittexter.