Om ni missade att få en skymt av Birgitta Stenberg då hon höll författarbikt i lördags på Textival finns chansen att få lite Stenberg till livs ikväll igen:

Feministcaféet presenterar: Birgitta Stenberg – Åtrå och Strid

Birgitta Stenberg jobbade som journalist på Arbetaren under mitten på 50-talet. Ungefär samtidigt började hon skriva skönlitteratur och fick sin första bok Mikael och poeten utgiven. Senast i raden av en lång lista böcker av Birgitta Stenberg finns en samling med namnet Erotiska noveller.

Åtrå och strid är förutom namnet på Birgitta Stenbergs Feministcafé titel på en bok som Birgitta gav ut i samband med Göteborgs Filmfestival 2005. På baksidan kan man läsa en kort sammanfattning av Birgittas till synes händelserika liv:
”Hon snackade Bergman med Fellini, nobbade Dramaten, blev jagad av maffian med en italiensk stjärna på Sicilien, bråkade med Gunnar Hellström om Raskenstam, ställde till med skandal i Sveriges första såpa och upplevde hur en demonregissör manipulerade sina skådespelare på gränsen till det outhärdliga.”

Några av de frågor som Birgitta Stenberg själv vill diskutera under måndagskvällen är:
”Sitter vi för evigt fast i fällan där åtrån till mannen får oss att acceptera hans stridslust och tävlingsbehov fast de går ut över oss själva? Laganda och auktoritetstro, har de med massvåldtäkterna i krig att göra? Måste vi fortsätta att acceptera det internationella, diskret accepterade våldet?”

Birgitta beskriver kvinnors konst som en enorm kraft som motarbetas, stympas och förringas världen runt:
– Men det finns alltför många kvinnor som genom sina personliga berättelser i ord och bild vill åstadkomma förändring för att de ska kunna tystas.

Som en av dessa kvinnor ger Blå Stället Birgitta Stenberg plats på scen ikväll 30 mars 1800
För mer information

Annonser