11.30 Framtidens förlag är inte ett förlag
Sigge Eklund från Vulkan berättar om hur han, Linda Skugge och Michael Storåkers förverkligat sin dröm om att ge alla med författarambitioner en möjlighet att ge ut egna böcker – gratis. Deras demokratiska och omstörtande företagsidé har sedan starten i november 2007 rört om rejält i förlagsvärlden.

12.30 Flickor, pojkar och barnböcker – vad spelar det för roll?
Barn är begåvade överlevare. De kan tolka omvärlden runt omkring sig och så som den presenteras i bilder inom olika medier. Så vad betyder det då att Emil i Lönneberga är en pojke, medan Kajsa Kavat är en flicka? Vilka signaler om till exempel kön, etnicitet och familjeformer får barn från litteraturen?
Vilda Förlag har satsat på att KRAMmärka all sin utgivning. Det betyder att den är granskad ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Vilda vill ge ut böcker som hjälper barn och vuxna att visa och känna empati, medmänsklighet och praktisk demokrati, som normaliserar nya och fria könsroller och som medverkar till en större frihet för individen att skapa sin egen identitet utan att vara fastlåst av normer och traditioner.
Grundarna och författarna Pamela von Sabljar, genuspedagog, och Karin Salmson, journalist, berättar om varför de startat förlaget, hur de ser på barnboksutgivningen i stort och ger tips om de goda undantag som finns.

13.30 – Texten i och ur fokus,  textens roll i teater och musik
Ett samtal om vilken roll texten har i teatern och musiken, om hur texten skulle klara sig utan respektive uttryck. Hur beter sig en text som är skriven för scen om scenen saknas och hur låter en musiktext utan sina tänkta toner?

Medverkande:

Sofie Ljungman, regissör, skådis och pjäsförfattare
Sarah Nyberg Pergament, musiker som solokör under namnet Action biker
Monica Danielson, sångerska inom konstmusik från föreningen Levande Musik
Paula af Malmborg Ward,  tonsättare från föreningen Levande Musik

Texten i och ur fokus,  Reading.
Play teaterkonst läser ur nyskrivna Änglahångel
Action biker läser ett par av sina musiktexter

15.00 ”Vertigo: det enda svenska porrförlaget som ger ut kvalitetslitteratur”
Vertigo förlags Carl-Michael Edenborg berättar om sina femton år av litterära överträdelser i en borgerlig bransch. Avancerad romantik, överraskande erotik, radikal politik och krisartad poetik blandas i mixern och serveras med paraplyer och cocktailbär.
16.00 Galago har ordet, två tecknare läser
Liv Strömqvist och Henrik Bromander

17.00 Cinema Surréaliste – skrivarworkshop
Skrivarpedagogerna Mats Lodén och Lars Terenziani Wiberg visar extrakt ur surrealistiska filmer av Luis Bunuel, Man Ray, Samuel Beckett och slaget vid Somme juli 1916. Kom med eller utan förkunskaper och med lust att utforska surrealistiska skrivtekniker.

 

Trångt på seminarierna.